Bezpečnost

Problematika bezpečnosti se v oboru kritických komunikačních infrastruktur dělí stejně jako ve všech ostatních oborech na dvě základní části:

Informační bezpečnost
Kybernetická bezpečnost

Sekce tohoto webu v oblasti bezpečnosti jsou zpracovány záměrně pouze do úrovně struktury problematiky bezpečnosti a specifikace jednotlivých částí této struktury. Důvody pro takové řešení jsou dva.
Oblast bezpečnosti, rizik, hrozeb, řešení, předpisů i zákonů vytváří lidé. Všechny uvedené aspekty se dynamicky mění v závislosti na vývoji společnosti, vývoji rizik a hrozeb a rovněž i produkci nesmyslů zákonodárců různých zemí. Na rozdíl od problematiky spolehlivosti, která se opírá o fyzikální zákony (občas i o Murphyho zákony), není u bezpečnosti trvalá platnost těchto zákonů.
Druhým důvodem je ta skutečnost, že zveřejnění jednotlivých bezpečnostních řešení, by bylo samo o sobě porušením základních bezpečnostních principů. Ten, kdo se chce detailně zabývat problematikou bezpečnosti má možnost absolvovat příslušné školení zaměřené na problematiku bezpečnosti. Přehled školení je uveden v sekci „mimoškolní vzdělávání“ v části kybernetická a informační bezpečnost.