SPOLEHLIVOST
Pojmem Mission Critical je označován požadavek na plnou funkčnost systémů životně důležitých pro fungování organizace, státu atd. V případě komunikační sítě se používá pojem Mission Critical Network (MCN). Co vlastně tento pojem představuje?

V oboru ITC můžeme najít velké množství různě složitých odborných definicí pojmu MCN. Ve všech ale zaznívá to podstatné tj. spolehlivost, bezporuchovost, dlouhá životnost, snadná nahraditelnost a dostupnost zařízení při poruše a havárii. Pokusme se tedy shrnout všechny tyto požadavky uváděné v mnoha veřejných zdrojích do vlastní jednoduché, smysluplné a hlavně pochopitelné definice:

MCN je síť s takovým stupněm spolehlivosti, že technicky nemůže dojít samovolně k žádné poruše a systém neztrácí své přenosové vlastnosti a parametry v závislosti na čase (délce provozování) ani prostředí, ve kterém je instalován.

Z uvedené definice vyplývá, že sítě třídy MCN musí být základní komunikační platformou kritické infrastruktury. Jedná se tedy řešení pro KKI.

Poruchu lze vyvolat pouze úmyslným nebo neúmyslným poškozením některé části systému. Neúmyslné poškození lze minimalizovat nebo zcela vyloučit použitím vhodných technických prostředků. Úmyslnému poškození lze zabránit pouze formou bezpečnostních a organizačních opatření s použitím potřebných technických prostředků.

Spolehlivost systémů KKI je dána nejen množinou vlastností jednotlivých prvků systému, ale i souborem dalších vlivů.

Spolehlivost systému ovlivňuje především:

  • odolnost jednotlivých prvků systému
  • technická opatření
  • organizační opatření

Tyto uvedené aspekty se v plném rozsahu podílí na dostupnosti systému.