ODOLNOST
Problematikou odolnosti se zabývá norma TIA-1005A. Ta to norma řeší problematiku v širokém rozsahu, ale bohužel nezahrnuje úplně všechny možné požadavky na odolnost, které mnohou v reálných procesech vzniknout. To zřejmě není schopna řešit žádná norma.

Uvedená norma se zabývá dotyčnou problematikou v průmyslovém prostředí. Pro jiná prostředí je nutné doporučení této normy patřičně transformovat a smysluplně aplikovat. V oblastech odolnosti (především u odolnosti proti chemickým vlivům), které tato norma neřeší, nezbývá než provést protokolární zkoušky a testy.

Pro lepší pochopení problematiky odolnosti v průmyslovém prostředí zavádí norma TIA-1005A model MICE.

Model průmyslové plochy dle TIA-1005A

Zkratka „MICE“ odkazuje na čtyři environmentální oblasti, které na systém působí:
M – Mechanical (mechanická)   – vibrace, nárazy, drcení
I – Ingress Rating (přístup)         – voda, vniknutí mech. Částic (známe jako IPxx)
C – Ingress (přístup)                     – klimatické a chemické vlivy
E – Electormagnetic                     – vlivy elektromagnetického vlnění

Norma TIA-1005A klasifikuje v každé oblasti tři úrovně odolnosti označené spodním indexem.

Nízká úroveň -1, střední úroveň – 2, vysoká úroveň – 3. Ke každé úrovni je provedena specifikace technických požadavků.

Srovnání specifikace TIA-1005A s definicí Industry Cable Solution Bicsi (zdroj: Bicsi, Anixter)

Uvedené přehledy definice MICE dle TIA-1005A a doplněním příkladů definic INDUSTRY SOLUTON Bicsi dokládají, nejednotnost těchto specifikací u různých zdrojů. Přesto je můžeme považovat za výrazný posun, neboť žádná komplexní norma na mezinárodní i evropské úrovni dosud neexistuje. I v předložených specifikacích jsou značné mezery v požadavcích na odolnosti. Týká se to především odolnosti proti vlivům různých chemických látek. Samozřejmě žádná norma není schopna postihnout všechny existující chemikálie. Nezbývá tedy jiné řešení, než provést samostatné protokolární testy a zkoušky pro konkrétní chemikálii.

Upozornění: nezapomínat, že v jednotlivých řešeních vstupují do problematiky ještě oborové normy (energetika, zdravotnictví atd.).

Závěrem lze konstatovat, že právě díky těmto nedostatkům (a nejen jim) je nutné při návrhu a realizaci KKI použít ZSR (zdravý selský rozum). To by nakonec mělo platit pro všechny obory činnosti.