Realizace KKI

V první řadě si musíme uvědomit rozdíly mezi pojmy dodavatel a zhotovitel. V případě realizace KKI musí být vybírán zhotovitel (ten kdo to opravdu dělá), nikoliv dodavatel (obvykle stavební firma). Pokud vybereme dodavatele, který není současně zhotovitelem, je to cesta do pekla. Pokud našim jediným výběrovým kritériem bude cena, je to opět cesta do pekla.

Zhotovitel musí prokázat svou profesní kvalifikaci pro instalace systémů KKI a to jak pro systém KKI, tak i pro jednotlivé použité technologie. To prokáže doklady o autorizaci pro instalaci systémů KKI a doklady o autorizaci pro jednotlivé technologie a zařízení.

Při instalaci je nezbytná velmi úzká spolupráce zhotovitele s projektantem. Rovněž ne nutné, aby celý systém KKI instaloval pouze zhotovitel. Již mnohokrát jsem za žil situaci, kdy např. instalaci úložných materiálů tras i kabelů nechal v rámci úspor udělat generální dodavatel svým lidem. Výsledek se dal popsat pouze slovy „Das ist katastrofe“.

Každá instalace KKI musí být certifikována zástupcem výrobce a musí být proveden technický audit, zda splňuje veškeré požadavky na KKI.