Patch Cord
V prostředí KKI můžeme problematiku odolnosti Patch Cordů rozdělit do tří částí:
–  odolnost konektorů Patch Cordu
–  odolnost kabelu Patch Cordu
–  rozměry obou komponent

Vždy je potřeba vycházet z podmínek prostředí KKI, kterým se zabýváme v rámci řešení konkrétní aplikace. Pro průmyslová prostředí, která jsou nedílnou součástí KKI, jsou dle TIA 1005A umožněna jiná pravidla, než podle souboru norem platných pro univerzální kabelážní systémy (EIA/TIA 568xx, EIA/TIA 569xx, normy řad EN 50173 a 50174 atd.).

V první řadě je to možnost použití vedení se dvěma páry nebo jednou čtveřicí (viz TIA1005A, Annex A2). Dále je to odlišnost v délkách vedení horizontální a pracovní sekce kabelážního systému.

Z uvedené tabulky vyplývá přípustnost podstatně delší části flexibilního vedení. Poslední řádek tabulky dokládá i možnost vytvoření celého komunikačního kanálu ve flexibilním provedení. Důsledkem je ovšem zkrácení celkové délky kanálu. Důvodem je vyšší útlum flexibilních vedení.

Částí odolnosti konektorů se budeme vzhledem jejímu rozsahu zabývat v samostatné sekci.

V prostředí KKI se budeme převážně setkávat s Patch Cordy:
– RJ45 / RJ45 – zapojení vždy 1:1
– RJ45 / M12 D-code (2-pár/1-Quad)
– RJ45 / M12 X-code (4-pár)
– M12 / M12 (obě strany vždy D-code nebo X-code) – zapojení vždy 1:1
– optické Patch Cordy – s konektory dle aktivních zařízení (od ST, přes LC, MicroFX atd.)

Zapojení kombinovaných Patch Cordů s M12

S menší četností se potkáme s Patch Cordy USB, HDMI nebo speciály pro napájení prvků.

Problematiku odolnosti plášťů kabelů jsme řešili v sekci kabely a vše co bylo popsáno, platí samozřejmě i pro kabely Patch Cordů. Rozdíl je pouze při použití armovaných řešení. U Patch Cordů se používá armování většinou pouze u optiky – Jumperů. Většinou je provedeno kovovým opleteme nebo kovovou spirálou konstrukce bowdenu.

U metalických typů Patch Cordů se armování téměř nevyskytuje. Používá se hlavně pro ochranu ultra-tenkých Patch Cordů.

zdroj: http://kassex.cz/

V případě Patch Cordů s konektory RJ45 je nezbytná ochrana pojistky Plugu proti odlomení.

Stejně jako u kabelů i zde existuje riziko výběru a kvality. Viděl jsem již mnoho nekvalitních Patch Cordů, které se po první max. druhé zimě strávené u tepla radiátoru začnou drolit. Jiným praskají pláště a často se trhají od lité ochrany Plugu.

Na otázku „Čím to může být ?“, nechť si odpoví každý sám. Lidé si neustále nechtějí uvědomit, že ty úžasné slevy nejsou zadarmo, a že je nikdo dotovat nebude.

Mimo kvalitu použitých materiálů je u Patch Cordů i riziko s jejich uložením v rozvaděčích a na pracovištích.

Takto uložené Patch Cordy v rozvaděči představují značené riziko pro celou KKI.

 

Problematikou organizérů Patch Cordů se budeme zabývat v samostatné sekci.

Ovšem i dobré řešení organizace kabeláže naráží na jeden zásadní problém. Tím je nedostatek místa. Je potřeba akceptovat tu skutečnost, že pro Patch Panel 24 portů v Cat.5 i 6, je potřebný organizer kabelů u výšce 2U. Pro Cat.6A větší (3 – 4 U). Do toho vstoupí ještě neustále chybující lidský faktor a rozvaděči jsou osazeny organizéry výšky 1U popř. HD panely 48port/1U. Přepojovací kabely – Patch Cordy – se samozřejmě do organizérů nevejdou (viz předcházející obr.).

K výraznému omezení tohoto problému napomůže použití menších průměrů – ultra-tenkých Patch Cordů. Průměr běžných Patch Cordů Cat.5 je 5 až 5,5mm. Cat.6 cca. 6mm a pro Cat.6A až do 7mm. Ultra tenké Patch Cordy se vyrábí v Cat.6 i Cat.6A s průměrem 3,5mm, některé konstrukce i s menším průměrem.

Použití takových Patch Cordů

zdroj: http://kassex.cz/

 

odpovídá i patřičný výsledek

 

V mimořádně rizikových aplikacích se pro propojení aktivních prvků na úrovni optických linek používají tzv. „aktivní kabely“.

SFP modul je pevnou součástí kabelu. Nedochází tedy k přepojování PC konektorů, které jsou díky feruli průměru 1,25mm mimořádně choulostivé, ale přepojují se přímo SFP moduly. Ty jsou na pevno spojeny s kabelem.

V optických rozvodech KKI je obecně považováno za výhodnější používat v trasách a na FO panelech robustní konektory s ferulí průměru 2,5mm (ST, SC, RJ-SC, FC atd.) a přepojování provádět pomocí kombinovaných Jumperů. Ty budou mít z jedné strany typ s ferulí 2,5mm (dle FO panelu) a na druhé straně PC, kde se mu nevyhneme (absolutní většina SFP modulů je vyráběna pro PC).

Doporučení:

LC konektory zapojit do SFP modulu na stole. Ten posléze zasunout do aktivního prvku a přepojovat výhradně druhou stranu Jumperu. U LC konektoru stačí ferulí lehce ťuknout o panel nebo nějaký prvek v rozvaděči a vrch ferule se zlomí. Tím je Jumper nepoužitelný a můžeme jej odeslat do propadliště dějin.