DOSTUPNOST
Pokusme si nyní osvětlit obecnou problematiku spolehlivosti (bezporuchovosti) a dostupnosti – zatím jednotlivých prvků systému.

Spolehlivost popisují následující parametry:
MTBFMean Time Between Failuresstřední meziporuchová doba – je potřebná co nejdelší. Je to statistická veličina sloužící k ohodnocení spolehlivosti výrobku, nebo výrobního zařízení. Pojem MTBF se používá pro výrobky nebo zařízení, které lze opravit a které se běžně opravují. U zařízení, které se neopravuje, se určuje střední doba do poruchy MTTF (Mean Time to Failure). MTBF a MTTF jsou časové hodnoty. Čím větší hodnota je, tím je výrobek spolehlivější. V praxi se MTBF a MTTF často používají jako synonyma. MTBF ve skutečnosti vyjadřuje dobu provozu zařízení. Většinou je udáváno s jednotkou rok.

MTTRMean Time to Restore  – střední doba do obnovení nebo mean time to recoverystřední doba zotavení (průměrná doba, po které se měřený subjekt navrátí do běžného stavu) nebo Mean time to repairstřední doba do opravy (průměrná doba nutná k opravě měřeného subjektu) nebo Mean time to replacestřední doba na výměnu (průměrná doba nutná k výměně prvku). MTTR je časová hodnota. Čím rychleji dojde k opravě, tím rychleji dojde k obnovení očekávané činnosti subjektu a tím je tato hodnota menší. Logicky je žádoucí, aby tato doba byla co nejkratší. MTTR ve skutečnosti vyjadřuje dobu, po kterou je zařízení mimo provoz z důvodu opravy. Většinou je udáváno v hodinách.

Termín dostupnost se v teorii spolehlivosti používá především u komunikačních systémů a vyjadřuje úroveň, do které je prvek systému funkční a je k dispozici. Nejjednodušší vyjádření dostupnosti je poměr mezi hodnotou MTBF daného systému vůči součtu hodnot MTBF a MTTR.

DOSTUPNOST = MTBF / (MTBF + MTTR)

V případě dostupnosti komunikačního systému jako celku vstupují do problematiky další aspekty pro zvýšení spolehlivosti komunikace – redundance, technická a organizační opatření. Touto problematikou se budeme zabývat v samostatných sekcích.