Organizéry kabeláže
Úkolem organizérů kabeláže v prostředí KKI je nejen fyzická ochrana Patch Cordů nejen v rozvaděči, ale i ochrana jejich přenosových parametrů. Současně musí být konstrukce taková, že nesmí ohrozit ani jiné komponenty v rozvaděči.

Typy organizérů kabeláže (WMP – Wire Management Panel)

  • horizontální (výšky 1, 2, 6 a 4U)
  • vertikální (výšky většinou dle typu rozvaděče (až do 45U)

Konstrukce organizérů kabeláže

  • uzavřené – hřebenové
  • otevřené – s oky (D-ring)

Uzavřené WMP

http://kassex.cz/

Na pro konstrukci jsou kladeny následující požadavky:

  1. Víko organizérů je odklápěcí, drží na hřebenu a při manipulaci neodpadne (riziko poškození jiného prvku v rozvaděči)
  2. Mezery mezi prsty hřebenu jsou natolik široké, aby nedošlo k deformaci Patch Cordů.
  3. Prst je tvarován v průřezu do oblouku – zajištění min. poloměrů ohybu

 

Navíc je mimořádně důležité zvolit správnou velikost. V posledních letech se rozmohl těžký nešvar, používání organizéru výšky 1U. Chápu, že důvodem je nedostatek místa v rozvaděči. To ovšem nemění nic na následujících skutečnostech. Organizér výšky 1U je vhodný pouze pro telefonní Patch Cordy, tedy max. Cat. 3. Pro 24 Patch Cordů Cat.5 je potřebný organizér výšky 2U. Pokud se bude jednat o Cat.6A (dnes už začínají převládat) je potřebná výška 3 až 4U nebo je nutné použít otevřenou konstrukci D-ring s dlouhými oky. Projektanti, instalatéři ani uživatelé si neuvědomují, že pokud namačkáme 24 Patch Cordů Cat.6A do 2U uzavřeného organizéru, tak díky ohybům přenos 10GE končí. Tento nedostatek nepochopili proto, že mají sice kabeláž Cat.6A, ale 10GE síť na ni neprovozují. Navíc nedostatek místa v rozvaděči se dá řešit i jiným způsobem než organizérem 1U (např. HD Patch Panelem 48 port/1U).

Otevřené WMP

http://kassex.cz/

Otevřená konstrukce s D-ring oky má rovněž specifikovány požadavky:

  1. Rozdílné délky D-ringů – cca.7cm pro Cat.5, cca.12cm pro Cat.6A
  2. Mechanické vlastnosti D-ring musí zaručit, že přední část oka lze vytočit o 90° a oko nepraskne (hrozilo by poškození plášťů kanelů). Po puštění se musí vrátit do původní polohy (materiálová paměť).

Stejná pravidla platí pro horizontální i vertikální organizéry metalických Patch Cordů.

U řešení pro optická vedení (Jumpery) se převážně používají otevřené systémy. Důraz je kladen především na prvky zajišťující dostatečný poloměr ohybu FO kabelů.

Neméně důležité pro organizaci kabeláže v rozvaděči (i v trasách) jsou doplňkové retardéry pro zajištění potřebných poloměrů ohybu a prvky pro svazkování kabelů.

Svazkování kabelů provádíme zásadně širokou páskou (nejlépe typu VELCO – suchý zip) tak, aby na svazku nevznikl tzv. vosí pas.

Prostředí datového rozvaděče je jedna strana linek. Druhou tvoří vlastní pracoviště. I zde platí určitá pravidla, která je potřebné dodržovat.
Patch Cordy pracoviště se nebudou volně „povalovat“ po zemi v nějakém chumlu, ale budou uloženy do ochranných otevíracích spirál.

Pokud Patch Cordy k pracovišti vedou prostorem, kudy chodí lidé, je nutné je uložit do speciálních nášlapných lišt.

V případě, kdy by se v tomto prostoru pohybovaly např. vozíky (nebo jiná vysoká zátěž), je nutné zvolit takové umístění koncové zásuvky, aby Patch Cordy přes tuto trasu nevedly.